HEMEROTECA
POR
TEMAS

 

Hotel Attraction NY

Gaudí Masón

Beatificación

Año Gaudí

Sagrada Família

Películas

Turismo



HAZTE SOCIO
Hazte socio, recibe nueva información regularmente y recoge tu regalo de bienvenida

GAUDÍ, HOY

Lo último de Gaudí en el Mundo

Artículo de Información


L'arquitectura amagada de Jujol

Una monografia sobre l'arquitecte Josep Maria Jujol (1879-1949), escrita per Montserrat Duran i Albareda, descobreix els aspectes 'amagats' del qui va ser el col·laborador més conegut de Gaudí.

Josep M. Jujol. L'arquitectura amagada, publicat per editorial Meteora, repassa la biografia i trajectòria d'un dels creadors més singulars de l'arquitectura catalana del segle XX. Després d'haver patit un oblit important per part de la crítica i la historiografia, l'obra jujoliana ha viscut en els últims anys una destacada revalorització i ha deixat d'estar a l'ombra de Gaudí. Diverses aportacions bibliogràfiques i exposicions com la que el Museu Nacional d'Art de Catalunya li va dedicar l'any passat han contribuït a aquest canvi. El llibre que acaba de sortir és un pas més en la recuperació de l'arquitecte tarragoní.
L'autora del llibre, Montserrat Duran, coneix de primera mà l'obra de Jujol, ja que és cap de l'arxiu municipal de Sant Joan Despí, localitat on l'arquitecte va treballar des del 1913 fins a la seva mort. Aquest arxiu, en el qual es guarda un fons documental amb els expedients de permisos d'obres de Sant Joan Despí, està situat precisament en un dels edificis cabdals de l'arquitecte en aquesta ciutat: Can Negre.

Amb aquesta monografia, Duran ha pretès mostrar tots els aspectes de la trajectòria de Jujol, que no només es va centrar en la projecció general d'edificis sinó que també es cuidava dels petits detalls com els objectes, els esgrafiats de les façanes de les cases i de les tanques de fusta i les reixes de les finestres. Així, es dedica tot un capítol a la passió que Jujol tenia pel dibuix, que, segons Duran, és la base de tota la seva obra.

El llibre també parla d'aspectes concrets en la vida i l'obra de Jujol com l'arquitectura religiosa i la seva tasca com a professor, tant a l'Escola d'Arquitectura com a l'Escola del Treball. S'analitza també la seva fortuna entre crítics i historiadors, que ha fet que fins fa pocs anys l'obra de Jujol no hagi tingut el reconeixement que es mereix.

El volum inclou una extensa cronologia, un pròleg de la historiadora de l'art Mireia Freixa i un text del fill de l'arquitecte, Josep M. Jujol.



REDACCIÓN

Avui
Lunes, 29 Diciembre 2003



top Gaudí, Hoy Homepage